Termin ustalony, suknia wybrana więc kolejne wielkie pytanie brzmi: jak będzie wyglądało to wymarzone przyjęcie? I choć to naprawdę wiele kwestii, zanim zdążyłam zapytać, panna młoda miała już gotową odpowiedź: ecru i stare złoto.
Oprócz tortu przygotowałam słodkie upominki dla gości - czekoladowe babeczki z parą złotych obraczek. Są one nie tylko symbolicznym podziękowaniem za wspólne przeżycie tych wyjątkowych chwil, lecz słodkim wspomnieniem, kiedy następnego dnia świat wróci już do rzeczywistości.
Przepis na babeczki czekoladowe z nutą cynamonu
Upiekłam piernikowe babeczki w białych papilotkach:
Składniki na 12 sztuk:
2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki roztopionego masła
0,5 tabliczki roztopionej mlecznej czekolady
2 jajka
100 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
1. Umieściłam w osobnych miskach mokre (jajka, mleko, czekoladę i masło) i suche składniki: (mąkę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia).
2. Zawartość obu misek zmieszałam tylko do połączenia i włożyłam do papilotek (do 3/4 wysokości).
3. Muffinki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° bez termoobiegu na 30 minut.
Po wystudzeniu, muffiny lekko nasączyłam łagodnym naparem kawy i okryłam białym lukrem plastycznym.
Na powierzchni lukru odcisnęłam delikatnie wzór z drobnymi sercami.
Elementem dekoracyjnym babeczek są złote obrączki, które uformowałam wcześniej z żółtego lukru plastycznego, a po całkowitym wyschnięciu musnęłam nieco złotym barwnikiem spożywczym.
Teraz wystarczy ułożyć je na babeczce.
Ostatnim szlifem są koronkowe, papierowe owijki, które nadały całości subtelny ślubny charakter.
Czy spodobał Ci pomysł na czekoladowe babeczki? Podziel się swoją opinią.